13 Nisan 2013 Cumartesi

Yunus Emre Camii, Taastrup, Danimarka

Yunus Emre Camii, Taastrup, Danimarka
İlk gelenlerden yaklaşık 10 yıl sonra, yani 1979 da Taastrup Geardsvej 49 nolu binadaki lokalde Cuma namazı kılınmaya başlanmıştır.
Birkaç Cuma namazı kılındıktan sonra şikayet edilmiş ve orada Cuma kılamayacaklarını anlayan bir grup insanımız, 1979'un güz mevsiminde Aydınlı Ahmet Güzel'in önderlik edip fahri başkanlığı üstlenmesiyle Roskilde yolu üzerinde bir kahvehanenin altını mescid yapmışlardır.
10 yıldan fazla bir zaman bu haliyle yeterli olan cami, artan cemaate yeterli gelmeyince, 2005 yılının sonuna doğru yeniden genişletme izni alınarak, bölge sakinlerinden, maaş alan herkesin 3000 DKK  yardım sözü vermesiyle 3.000.000  DKK masraf edilerek Cami bugünkü şekliyle, temelden yeniden yapılmıştır.
Bu son çalışmalar bölge halkının önde gelen büyüklerinden oluşan bir cami yaptırma komisyonu tarafından başarılmıştır.
Cami, Ocak 2007 tarihinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Büyükelçi Mehmet Akat, Din Hizmetleri Müşavirimiz İsmail Başaran, Taastrup Belediye Başkanı Michael Zigler, Yerel Politikacılar ve halkın katılımıyla muhteşem bir açılış töreni yapılarak ikinci kez ibadet için hizmete açılmıştır.
Cami, 400 m2 olup takriben 700 kişiliktir.
Caminin yanında halkımızın dinlenmesine uygun olarak hazırlanan bir lokal, yine vatandaşların acılı günlerinde kullanılmak üzere bir cenaze yıkama yeri mevcuttur.
Ayrıca caminin lojmanı ve Dernek Ofisi olarak kullanılan müstakil bir binası da bulunmaktadır.
Taastrup, Kopenhag’ın 17 km batısında Kopenhag-Roskilde yol boyunda yaklaşık 50.000 nüfusu olan bir belediyedir.
Bu belediyede oturan toplam göçmen sayısı tahmini olarak 10.000 dır.
Göçmen nüfusunun yaklaşık 3500-4000 kadarını Türkiye'den gelenler oluşturmaktadır.


Yunus Emre Camii'nin Konumu, Taastrup, Danimarka

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder